Ihmettelen vain, miten olette saaneet tälle yhden tähden ja Gouden Carolus Christmasille neljä. Molemmat ovat kuitenkin hyvin samantyylisiä, voimakkaan anismaisen mausteisia ja melko täyteläisiä oluita... Lienee arviotilanteessa, pohjien määrässä, tai tarjoilulämpötilassa se merkittävin ero...?
Onneksi olkoon, olette törmänneet ensimmäiseen lähes makeuttamattomaan lambiciinne (ei tosin sieltä parhaasta päästä)! Happamuus johtuu villihiivojen alkuunsaamasta maitohappokäymisestä - joka todella tuntuu kirpeältä, ellei sekaan laiteta kosolti sokeria (näihin ei siis käytetä lainkaan hiivaa). Kuivat ja happamat makeuttamattomat lambicit (esim. Cantillon, Girardin, 3 Fonteinen, De Cam, Boon) ovat olutmaailman hienoimpia helmiä. Jos jatkatte harrastustanne vielä 5-10 vuotta, uskon että kyllästytte makeisiin tökötteihin, ja alatte arvostaa luonnollisempia ja haastavampia makuja. Onnea matkaan!
Kun kerran noin ahkerasti oluita maistelette, olisi varmaan syytä selvittää hieman myös oluttyylien taustaa. Tämäkin olut on varsin maukas flaamilainen hapan ale, vaikkei aivan tyylinsä huippuihin lukeudukaan. Happamuus johtuu tammitynnyrikypsytyksen aikana tapahtuvasta maitohappokäymisestä, ja on oluen luonnollinen ominaisuus - ei merkki siitä, että se olisi pilalla.